Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]
Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]
Coraz więcej pań trenuje siłowo, jeszcze większą popularnością cieszy się bieganie. Istnieją ćwiczenia, które powinny znaleźć się w planie oraz te, których dodanie niewiele zmienia w ostatecznym rozrachunku. Niedawno widziałem trening dwóch młodych kobiet. Rzekomo ich priorytetem są pośladki i brzuch. Zamiast podstawowych ćwiczeń postanowiły [...]
Wybór suplementów jest ogromny i ciężko zdecydować, co rzeczywiście może być nam najbardziej potrzebne. Nie każdy ma ochotę zagłębiać się w tajniki różnych substancji i sprawdzać ich działanie na sobie. W dzisiejszym artykule przedstawiamy pięć podstawowych suplementów, które warto przyjmować. Dzięki nim poczujesz się lepiej, będziesz mieć więcej [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
[...] optymalnie. Nasza dieta może być czynnikiem, który wspomaga, ale i obciąża stawy. Przede wszystkim unikać powinniśmy składników pokarmowych o działaniu prozapalnym jak kwasy tłuszczowe omega 6, cukier, tłuszcze trans czy produkty końcowe glikacji białek. Tego typu składniki zawiera żywność wysokoprzetworzona, słodycze, fast foody, produkty [...]
Trening na czczo jest prawdopodobnie jedną z najbardziej spornych kwestii od bardzo długiego czasu w świecie fitness. Zwolennicy tej metody twierdzą, że poranny trening bez śniadania przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, jest efektywny i pozwala osiągać lepsze wyniki. Przeciwnicy uważają zarówno trening aerobowy, jak i siłowy na czczo, za zbyt [...]
[...] i wybieraj jak najwięcej produktów nieprzetworzonych. Warto zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie – warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, a także ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, zielone warzywa liściaste – bogate w antyoksydanty oraz przyprawy takie, jak: ostre papryczki, imbir, kurkuma, czosnek. Bądź aktywny fizycznie [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] typu II. Referencje: John H. Lee i in. Kwasy tłuszczowe omega-3 w zapobieganiu uszkodzeniu mięśnia sercowego i naczyń wieńcowych https://podyplomie.pl/medycyna/27027,kwasy-tluszczowe-omega-3-w-zapobieganiu-uszkodzeniu-miesnia-sercowego-i-naczyn-wiencowych Patricia M Gomes i in. Supplementation of α-linolenic acid improves serum [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Mianem jesiennej depresji zazwyczaj określamy obniżony poziom nastroju, gdzie pogoda za oknem nie rozpieszcza, a brak promieni słonecznych sprawia, że czujemy się przygnębieni. Oprócz samego działania stricte ukierunkowanego na funkcjonowanie psychiki zaczynamy odczuwać również powiązanie somatyczne, jak brak energii, wydłużony czas regeneracji, [...]
Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]
[...] już o przydatności spożycia ryb głębinowych w kontekście zdolności do utrzymania koncentracji. Najcenniejszą substancją, na jakiej spożyciu nam z tym przypadku zależy, są kwasy tłuszczowe omega-3 - EPA i DHA. Jeśli więc nie lubisz smaku ryb, śmiało możesz sięgać po suplementy zawierające te kwasy. Cholina Cholina jest niezbędnym składnikiem, [...]
[...] Badanie z udziałem 218 pacjentów z chorobą wieńcową przydzielonych losowo do grupy otrzymującej wysokie dawki EPA i DHA (3,36 g/d) lub placebo wykazało, że osoby otrzymujące kwasy z rodziny omega-3 osiągnęły niższy postęp w przyroście blaszki miażdżycowej. Biorąc pod uwagę badania, przeprowadzone w ostatnich kilkunastu latach, istnieje silne [...]
[...] postaci wyodrębnionej, co uzasadnia się m.in. możliwością uzyskania dużych, ale przede wszystkim jednolitych dawek. Do związków tych zaliczyć można m.in. białka serwatkowe, kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z ryb, czy liczne ekstrakty roślinne. Co daje białko serwatkowe? Jednym z preparatów pochodzenia naturalnego o wyrazistym działaniu [...]
[...] ale celowo pomijam to zagadnienie, ze względu na jego skomplikowanie i obszerność. Czy mięśnie mogą się zamieniać w tłuszcz? Tkanka mięśniowa może się rozpaść i aminokwasy stanowią materiał energetyczny dla ustroju, podobnie jak glukoza, mleczany (powstające w trakcie wysiłku fizycznego), wolne kwasy tłuszczowe (uwalniane z tkanki [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]